Sahranili ga kao katolika, a ceo život je bio pravoslavac: Evo zašto je odbijena želja najvećeg Srbina u Hrvatskoj!
Vladimir Beara, Foto: Printscreen/YouTube/milan latkovic

nastala polemika

Sahranili ga kao katolika, a ceo život je bio pravoslavac: Evo zašto je odbijena želja najvećeg Srbina u Hrvatskoj!

Sahranili su ga kao katolika u Splitu, na Lovrincu, uz opelo koje su služila tri fratra

Objavljeno: 14:09h

Ako oko nečega ne sme da bude dileme, onda je to ko je najveći golman sa ovih prostora. U pitanju je naravno legendarni Vladimir Beara kome je čak i čuveni Lav Jašin "skinuo kapu". Kažu da kada je Jašin primio nagradu namenjenu najboljem golmanu Evrope, prvo je spoemuo svog prijatelja i rivala iz Jugoslavije ukazavši mu time najveću moguću čast:

"Za mene je Vladimir Beara najbolji", odlučno je rekao jedan od najvećih čuvara mreže svih vremena.

Branio je za Hajduk iz Splita u posleratnom periodu, sve do 1955. godine, a potom je pet sezona stajao na golu Crvene zvezde.

Kratko je pred kraj karijere igrao i u inostranstvu, nastupao je za Ahen i Viktoriju iz Kelna u Nemačkoj do 1964. godine, dok je i na golu reprezentacije Jugoslavije sakupio čak 59 nastupa tokom pedesetih.

Nažalost, prolazi već deseta godina bez Beare, preminuo je 11. avgusta 2014. godine u Splitu nakon što mu je neko vreme bilo narušeno zdravlje posle šloga. Ono što je zanimljivo je da je sahranjen na katoličkom groblju Lovrinac, što je izazvalo polemiku.

Beara je rođen kao pravoslavac u Zelovu u Dalmaciji, u kojem su živeli Srbi, želeo je da počiva na pravoslavnom groblju u rodnom selu, u porti Crkve Svetog Ilije gde su sahranjeni i njegovi preci.

Tu je za života podigao grobnicu, međutim, sahranili su ga kao katolika u Splitu, na Lovrincu, uz opelo koje su služila tri fratra.

Njegova supruga Jadranka govorila je u hrvatskim medijima zašto je odlučila da ne ispoštuje Vladimirovu poslednju želju:

- Ja sam odlučila da sahranimo Bearu na Lovrincu i to je moje pravo. U Zelovu su mi rekli da je led oštetio grobnicu, a kad sam došla na grob, videla sam da led nije mogao da napravi to, već je to neko uradio namerno.

NESREĆA GA VEZALA ZA MANASTIR DRAGOVIĆ

U ranom detinjstvu Beara je doživeo nesreću kada je udario glavom o kamen dok je s drugom decom skakao u duboku rupu od zemlje i peska. Pao je u komu i lekari nisu imali dobre prognoze.

Majka Marija ga je iz bolnice u Splitu zaprežnim kolima odvezla u manastir Dragović, gde su mu čitali molitve za ozdravljenje pred ikonom Svete Petke. Vladimir se probudio iz kome, a čak su i lekari to pripisali čudu

Bonus video:

04:14

BRZE VESTI 15.09.2024

(Espreso/Mondo/Milutin Vujičić/Kurir/Aleksandar Knežević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.